AOV bouw

Werkt u in de bouw? Dan is de kans om arbeidsongeschikt te worden zeer aanwezig. U doet fysiek zwaar werk. Wat nou als u niet meer kunt werken? Kunt u het inkomensverlies opvangen? Lees hier alles over de AOV bouw.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 26 april 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 11 augustus 2021

AOV bouw

Wanneer u in de bouw werkt, dan mag u trots zijn op uw beroep. U helpt om samen met andere mensen iedere keer weer iets moois neer te zetten. Echter, de bouw is fysiek vrij zwaar werk. Misschien vindt u dit zelf niet omdat u er iedere dag weer mee bezig bent, maar fysiek gezien is de bouw toch redelijk pittig. U hebt de kans dat u uw lichaam uitwoont en de kans dat u door een ongeval op een gegeven moment niet meer kunt werken is altijd aanwezig. Hiervoor is er een verzekering genaamd; AOV Bouw.
AOV bouw

Waarom een AOV voor in de bouw?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (kortweg AOV) dekt het verlies van inkomen wanneer u arbeidsongeschikt raakt. Wanneer u dan niet meer kunt werken kunt u een beroep doen op de verzekering. U krijgt dan een uitkering op maandelijkse basis. Hiermee kunt u alsnog de vaste lasten blijven betalen. Zowel in het bedrijf als thuis. Goed verzekerd zijn is dus absoluut geen overbodige luxe.

Juist in de bouw

Juist in de bouw is een AOV geen overbodige luxe. Wanneer u niet meer kunt werken, heeft dit altijd inkomensverlies tot gevolg. Aangezien u in de bouw vaak fysiek vrij zwaar werk doet, woont u uw lichaam na een aantal jaar uit. De kans op arbeidsongeschiktheid is daarom ook vrij groot. U wilt een goed inkomen hebben in geval van arbeidsongeschiktheid. Daarom kiezen veel bouwvakkers voor een AOV.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP bouw

Veel mensen die in de bouw werken zijn ZZP’er. Zeker voor deze groep kan een AOV verzekering ZZP bouw heel interessant zijn. Als zelfstandige kunt u immers bij ziekte niet terugvallen op een baas of werkgever. Hierop terugvallen kan alleen voor bouwvakkers die in loondienst werken. Laat u tijdens een klus een metalen balk op uw been vallen en breekt u deze op meerdere plekken? Dan kunt u waarschijnlijk een periode niet werken. Of misschien wordt er een heel nare ziekte ontdekt waardoor u een medische molen in moet. Hoe dan ook, zodra u als ZZP’er niet kunt werken, verdient u niets. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP bouw kan dan veel uitkomst bieden.

Medische keuring AOV bouw

Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering bouw wordt een medische keuring uitgevoerd. Zeker wanneer u fysiek zwaar werk doet. De verzekeraar wil hiermee vooraf weten wat voor risico zij loopt. Bent u jong tijdens het afsluiten van de verzekering, dan is uw lichaam waarschijnlijk in een betere staat en bent u dus gezonder. Dan hebt u meer kans om geaccepteerd te worden door een verzekeraar.

Alternatieven voor een AOV bouw

Er zijn uiteraard ook alternatieven voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering bouw. Zo zou u een spaarrekening kunnen opbouwen waar u de periode mee probeert te overbruggen dat u niet kunt werken. Maar hier zit wel een nadeel aan. Het is vaak maar tijdelijk. En wanneer u enkel voor bepaalde tijd arbeidsongeschikt bent dan is dat natuurlijk prima. Dan kunt u een aantal maanden vooruit. Maar wanneer u helemaal niet meer kunt werken wilt u natuurlijk gewoon een goed inkomen hebben. Wat u dan zou kunnen doen in dit geval, is verzekeren vanaf 85% arbeidsongeschiktheid. Hierbij bent u via de AOV gedekt wanneer u helemaal niet meer kunt werken. En wanneer u slechts voor een aantal maanden uit de routine bent, dan kunt u het zelf redden. U zou ook kunnen gaan voor een langer eigen risico. Bij iedere AOV moet u een eigen risico periode kiezen. Deze duurt vaak op zijn minst een maand. U kunt deze ook langer maken tegen een lagere premie. Tijdens de eigen risico periode krijgt u geen uitkering.

Andere veelvoorkomende beroepen

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering bouw

Velen denken ook, een AOV, is dat niet hartstikke duur? Wel, dat hoeft niet zo te zijn. Wat velen niet weten, is dat een AOV fiscaal aftrekbaar is. U kunt een AOV dus aftrekken van de inkomstenbelasting. U kunt de belastingformulieren in het vervolg maar beter goed nakijken tijdens het invullen. Want u kunt op een AOV soms honderden euro’s per jaar besparen. Variërend in welke belasting schijf u zit kunt u van 30 tot soms wel meer dan 50 procent van de AOV kosten terug krijgen via de inkomsten belasting. U zou praktisch gezien dus gewoon de helft goedkoper uit kunnen zijn als u dit nog niet wist!

AOV bouw afsluiten

Bent u erover uit en wilt u een AOV bouw afsluiten? Start dan met de AOV vergelijken. Hier kunt u veel geld besparen omdat iedere verzekeraar een andere premie vraagt. Door te vergelijken komt u er snel achter welke verzekeraar en dekking bij uw wensen aansluit.