AOV afsluiten

AOV, voor welk beroep?

Ongeacht welk beroep u heeft, kunt u een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Dat geldt zowel als u als ZZP’er werkt, als wanneer u in loondienst werkt. Wel is het zo dat uw arbeid bepaalt tot welke leeftijd u een AOV kunt afsluiten en hoeveel premie u betaalt. Waarom dat zo is, leest u hieronder.

Lichamelijk zwaar beroep?

Heeft u lichamelijk een zwaar beroep, bijvoorbeeld omdat u in de bouw werkt? Dan kan het heel verstandig zijn om te kiezen voor een AOV. De kans dat u arbeidsongeschikt raakt, is dan immers groter dan wanneer u geen zwaar beroep heeft. In de bouw komt het vaker voor dat iemand een versleten rug of knieƫn oploopt. Doorwerken tot de pensioenleeftijd is daarom voor velen erg lastig. Met een AOV kunt u het inkomens gat opvullen tot uw pensioen. Hierbij geldt uiteraard wel dat u door een bevoegd arts afgekeurd moet worden. Het is niet mogelijk om uzelf arbeidsongeschikt te verklaren.

Maar ook als u geen zwaar fysiek beroep heeft en bijvoorbeeld als ZZP’er op kantoor werkt, kan een AOV veel uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld aan een mogelijk ski ongeval of een auto ongeluk. Een ongeval is zo gebeurd en kan hele nare gevolgen hebben. Bent u ZZP’er, dan kunt u niet terugvallen op een uitkering vanuit de overheid. Een AOV kunt u dan inzetten om alsnog een inkomen te hebben. Op deze pagina vindt u informatie over allerlei beroepen en de AOV.

Verzekeraar vraagt naar beroepsklasse

Bij het afsluiten van een AOV vraagt de verzekeraar in welke beroepsklasse u werkt. Hoe hoger uw beroepsklasse is, hoe hoger de premie is die u zult moeten betalen. De verzekeraar acht de kans dat u arbeidsongeschikt raakt, dan hoger.

  1. Beroepsklasse 1: administratieve en adviserende beroepen, management beroepen
  2. Beroepsklasse 2: commerciƫle beroepen, winkeliers
  3. Beroepsklasse 3: beroepen met lichte handenarbeid, bijvoorbeeld fotograaf
  4. Beroepsklasse 4: beroepen met zwaardere lichamelijke arbeid

De AOV vergelijken loont in alle gevallen. Iedere verzekeraar hanteert namelijk haar eigen premies en voorwaarden.

AOV en leeftijd

Ook de leeftijd waarop u een AOV afsluit en de eindleeftijd is premie bepalend. U moet namelijk opgeven tot welke eindleeftijd de verzekering moet lopen. Dit is de leeftijd tot waar de AOV dekking biedt. Kiest u voor de leeftijd van 61 jaar, dan biedt de AOV dekking tot uw 61e. Vanaf dat moment wordt uw arbeidsongeschiktheidsverzekering gestopt en betaalt u geen premie meer. Ontving u op dat moment een uitkering door arbeidsongeschikt, dan wordt deze stopgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *