Arbeidsongeschiktheidsverzekering afkopen

Wil je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afkopen? Op deze pagina leggen we je alles uit over het afkopen van een AOV.


Arbeidsongeschiktheidsverzekering

arbeidsongeschiktheidsverzekering afkopen

Wat is een AOV?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is iets dat voor iedereen zeer handig is en talloze voordelen met zich meebrengt. Van ambtenaren tot aan freelancers en mensen die in de zorg werken. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)geeft simpelweg een groot stuk zekerheid. Het zorgt er namelijk voor dat als je door wat voor reden dan ook tijdelijk je werk niet kunt uitoefenen, je in ieder geval alsnog een bepaald bedrag krijgt.

Veel mensen zitten wanneer ze tijdelijk arbeidsongeschikt raken ook tijdelijk zonder inkomen, maar de kosten moeten uiteraard nog steeds worden betaald. In dit geval komt een AOV ideaal uit. Een AOV kan namelijk tot wel 80% van het bedrag dat je onder normale omstandigheden zou verdienen vergoeden. Hoeveel procent er totaal vergoed wordt hangt af van de premie die je betaalt. Je betaalt bij een AOV namelijk een maandelijks bedrag. Hoe hoger dit bedrag is, hoe groter het deel is dat je vergoed zult krijgen zodra je arbeidsongeschikt raakt. Het is echter zo dat je er ook voor kunt kiezen je AOV af te kopen. Daarover lees je hier meer.

Voordelen arbeidsongeschiktheidsverzekering afkopen

Het is algemeen bekend dat een AOV veel voordelen biedt, maar het afkopen ervan is nog een stuk voordeliger voor sommige mensen. Wanneer je een AOV hebt krijg je zoals gezegd een deel van het bedrag dat je normaal zou verdienen vergoed. Erg handig, want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Weet je zeker dat je jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afkopen?

Sommige mensen hebben de gedachte dat een AOV onnodig is wanneer je vanuit achter je laptop werkt, omdat je dit werk ook uit kunt voeren op het moment dat je een gebroken been hebt. Een AOV vergoedt echter je inkomsten niet alleen in de situatie van een gebroken been, maar ook als je dusdanige schade hebt opgelopen dat je zelfs computerwerk tijdelijk niet kunt uitvoeren. Het kan dus iedereen overkomen. Vooral als freelancer is het erg gevaarlijk zonder AOV te zitten, omdat je afhankelijk bent van de diensten die je zelf levert aan klanten. Als je deze tijdelijk niet kunt leveren, betekent dit dat je tijdelijk zonder geld zit.

Verder is het bedrag van een AOV fiscaal aftrekbaar wat ook tot de voordelen ervan behoort. Een ander groot voordeel is dus dat je ook de mogelijkheid hebt je AOV af te kopen. Normaal gesproken kies je de premie die je zult betalen en krijg je te zien hoeveel procent van je inkomen je vergoed zult krijgen als je die premie betaalt, maar je kunt dus ook de keuze maken om je volledige AOV af te kopen. Vanaf dat moment zul je ook geen premie meer betalen. Je zult in een keer het bedrag dat je verzekering op dat moment waard is ontvangen. De verzekering stopt vanaf dat moment.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afkopen, hoe werkt dat?

Om je AOV af te kopen dien je als eerst contact op te nemen met je verzekering zelf. De exacte werking hiervan kan verschillen per verzekering. Ook is de afkoop niet in elke situatie mogelijk. Wanneer je je AOV afkoopt krijg je de huidige waarde van je verzekering binnen en zul je geen premie meer hoeven te betalen. Het afkopen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt er voor dat je in ieder geval de periode erna een bedrag hebt dat ervoor zal zorgen dat je zelf de komende tijd geen stres hoeft te hebben om de vaste lasten die betaald moeten worden. Wel is het slim hier meerdere keren over na te denken, want zoals gezegd stopt je verzekering op het moment dat je de keuze maakt deze af te kopen. Het scheelt je een maandelijkse kost, maar je krijgt er een goed bedrag voor terug.

Naast het afkopen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering bestaat er ook de mogelijkheid om je arbeidsongeschiktheidsverzekering op te zeggen.