arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer

Arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer

Als freelancer werk je voor jezelf en geef je mensen de mogelijkheid jou in te huren voor je diensten. Dit houdt in dat je zelf je eigen geld verdient. In deze situatie heb je geen salaris, maar is de hoeveelheid werk die jij verricht in combinatie met jouw prijzen het bedrag dat je maandelijks binnenhaalt. Raak je arbeidsongeschikt en kun je een tijdje niet werken, dan zijn er ook geen inkomsten. Dit kan flinke gevolgen hebben. Zoals het niet kunnen betalen van de vaste lasten en klanten. Hiervoor kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer afsluiten. Op deze pagina lees je hier meer over.

AOV vergelijken

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor freelancers?

Als je als freelancer arbeidsongeschikt raakt, dan komt dit er op neer dat je jouw beroep niet meer kunt uitvoeren. Bovendien heb je geen werkgever die je blijft doorbetalen tot je weer aan de slag kunt. Je bent als freelancer volledig afhankelijk van de diensten die je zelf levert en zodra je jouw diensten niet meer kunt leveren zit je in principe dus zonder geld. Daarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer erg slim om te nemen. Een AOV freelancer kan wel tot 80% van het bedrag dat je onder normale omstandigheden binnen zou halen voor je dekken.

Wel of niet nog kunnen werken als freelancer

Als freelancer zul je er alles aan doen om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. Iedere dag die je niet werkt, is een dag geen geld verdiend. Er zijn diverse beroepen die je als freelancer kunt uitoefenen. Bij sommige beroepen kun je als freelancer ondanks een bepaalde beperking nog steeds doorwerken. Bijvoorbeeld als je een kantoorbaan hebt en een gebroken been hebt. Vervelend, maar waarschijnlijk kun je nog wel wat uurtjes werken.

Toch is dat niet altijd het geval. Als je ernstig ziek wordt, red je het waarschijnlijk niet. Ook niet achter de computer. Je bent dan een tijdje uit de roulatie. Het is daarom slim om een arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer af te sluiten. Ongeacht jouw beroep. Of je nu als freelance tekstschrijver werkt of freelance timmerman. In elke sector kan immers iets gebeuren waardoor je als freelancer je klanten niet meer kunt voorzien van je diensten. In de ene sector moet je misschien wat meer kunnen dan in de andere sector, maar welk ongeluk je wanneer zal overkomen kun je nooit weten. Het is daarom handig het zekere voor het onzekere te nemen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor freelancer

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor freelancers afsluiten is zoals gezegd dus erg handig als je voor jezelf werkt. In het leven heb je nooit garantie op de toestand waarin je je morgen zult bevinden. Vaste lasten moeten betaald worden en daarom is een maandelijks minimum bedrag binnenhalen erg noodzakelijk. Wanneer je een AOV voor freelancers afsluit heb je op 1 ding in ieder geval garantie, namelijk dat je een deel van het geld dat je normaal zou verdienen alsnog vergoed krijgt. Een freelancer kan zich verzekeren voor ongelukken die hem of haar tijdelijk aan de kant houden en voor ernstige ziektes bijvoorbeeld. Het voordeel is dat de type ziekte of de soort beperking die je bent opgelopen niet uitmaken voor je AOV als freelancer. Alles kan gebeuren, maar je hebt in ieder geval garantie op een gedeelte van je inkomen.

Voordelen AOV freelancer

Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering met voor freelancers heeft diverse voordelen.

  • Om te beginnen kun je bij een AOV voor freelancers zelf het bedrag bepalen dat je wilt ontvangen als je in een situatie komt waarin je arbeidsongeschikt wordt. Het bedrag kun je bepalen in een percentage dat vaak loopt tot een maximum van 80%. Hoe hoger je dit percentage als freelancer wilt hebben, hoe meer je uiteraard ook per maand zult moeten betalen.
  • Verder is de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering fiscaal aftrekbaar wat dus ook erg voordelig is voor een freelancer.
  • Je krijgt hulp bij re-integratie, zodat je snel weer aan de slag kunt.
  • Je hebt ten alle tijden de zekerheid dat je niet volledig zonder inkomen komt te zitten in een ongelukkige situatie als je een AOV hebt lopen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor freelancers afsluiten

Voordat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor freelancers uitkiest, is het verstandig om de AOV’s met elkaar te vergelijken. Er zitten namelijk behoorlijk wat premie verschillen tussen de aangeboden verzekeringen. De premie van de verzekering wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren:

  • de sector waarin je werkzaam bent (beroepsklasse)
  • jouw leeftijd
  • de gekozen dekking
  • de wachtperiode
  • het verzekerde bedrag

Zodra je weet wat jouw wensen zijn, kun je een vergelijking maken. Leg de verschillende verzekeraars naast elkaar en zo kom je er snel achter bij welke verzekeraar de beste AOV freelancer voor jou af te sluiten is. Vul jouw gegevens in en vraag de AOV polis aan. De verzekeraar houdt je vervolgens op de hoogte van de aanvraag.

AOV verzekering

Waar vind ik de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer?

Door te vergelijken kom je erachter welke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou de beste is. Voor ieder beroep gelden aparte premies en voorwaarden. Vergelijken is daarom erg belangrijk. Hierdoor weet je ook zeker dat je niet teveel premie gaat betalen voor jouw AOV freelancer.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer verplicht?

Nee, een AOV freelancer is niet verplicht. Omdat je als freelancer alleen betaalt krijgt voor het werk of de dienst die jij aanbiedt, loop je wel een groot risico. Er is geen werkgever met een vangnet. Als je als freelancer arbeidsongeschikt raakt, verlies je jouw inkomen. Duurt dat langere tijd, dan kan dat flinke financiƫle impact hebben. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer voorkom je dit.

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering freelancer?

De kosten van een AOV zijn geheel afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent. Iemand met een kantoorbaan loopt bijvoorbeeld minder risico, dan iemand in de bouw. De premie wordt door de verzekeraar onder andere gebaseerd op deze sector. Maar ook jouw leeftijd en het bedrag dat je wilt verzekeren spelen een rol. Door de AOV te vergelijken, kom je erachter wat de exacte kosten zijn voor jouw verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

Andere beroepen