arbeidsongeschiktheidsverzekering fysiotherapeut

Arbeidsongeschiktheidsverzekering fysiotherapeut

Waarom zou je een AOV afsluiten als fysiotherapeut? Een fysiotherapeut is in veel gevallen een zelfstandig ondernemer. En zelfstandig ondernemers hebben geen voorzieningen waar zij op kunnen terugvallen wanneer zij arbeidsongeschikt raken. Als je arbeidsongeschikt raakt, kun je (tijdelijk) niet meer werken. Dat betekent als ondernemer dat je inkomen wegvalt. Om dit op te vangen kun je kiezen voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering fysiotherapeut.

AOV vergelijken

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering fysiotherapeut?

Het wegvallen van inkomen is een behoorlijke klap. Dit verzekeren geeft zekerheid in tijden van nood. Wanneer je een AOV afsluit, dan kan dit nooit meer zijn dan 80 procent van het laatst verdiende loon. Maar het is in ieder geval wel een prima middel om de vaste lasten zoals de hypotheek of de huur, wel gewoon te kunnen blijven betalen. De kosten van een AOV zijn voor iedereen en iedere fysiotherapeut anders. Dat heeft te maken met de premie factoren, namelijk;

  • jouw leeftijd
  • het verzekerde bedrag
  • de gekozen dekking
  • de wachtperiode / eigen risico periode

Wachtperiode voor AOV voor fysio

De wachtperiode, ook wel eigen risico periode genoemd, is de periode dat je wel al arbeidsongeschikt bent, maar nog geen uitkering ontvangt. Je vangt dan zelf het inkomensgat op. Bijvoorbeeld met spaargeld. Hoe langer de wachtperiode is, hoe lager de maandpremie. De verzekering keert tenslotte pas later uit.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor fysio; hoge premie door zwaar beroep

Het beroep fysiotherapeut zien veel verzekeraars als een zwaar fysiek beroep. Als je als fysiotherapeut werkt, dan werk je met je handen en sta je de hele dag. Verzekeraars stellen dat de fysieke inspanning de kans op arbeidsongeschiktheid groter maakt. Daarom vragen zij hogere premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering fysio. Verzekeraars schatten de kans groter in dat een fysiotherapeut arbeidsongeschikt raakt en dus dat zij moeten uitbetalen. Inmiddels zijn er ook al een aantal verzekeraars die het tarief voor fysiotherapeut omlaag hebben gebracht. Zij zien in dat het risico op arbeidsongeschiktheid eigenlijk veel kleiner is dan dat zij voorheen dachten.

Alternatieve opties voor de AOV fysio

Je hebt gelukkig als fysiotherapeut ook alternatieven. Zo is er een broodfonds of kun je zelf sparen.

Broodfonds

Zo zou je je als fysiotherapeut zou je je ook kunnen aansluiten bij een broodfonds. Dit is een sociaal concept dat er voor staat om afspraken te maken met andere ondernemers. Deze ondernemers helpen elkaar zodra iemand uit de groep arbeidsongeschikt raakt. Dit is een concept dat volledig functioneert zonder enige tussenkomst van een verzekeraar. Let wel, dit is een voorziening voor enkel de eerste 2 jaar van de arbeidsongeschiktheidsperiode. Het is echter wel een handig alternatief waarop men veel kan besparen ten opzichte van de standaardverzekeringen.

Zelf sparen

Je kunt ook zelf sparen voor het geval je niet meer kunt werken. Voordeel is dat je alles zelf in de hand hebt. Gaat het slechter, dan leg je geen geld in. Gaat het beter, dan kun je het bedrag opschroeven. Je hebt hiervoor geen verzekeraar nodig.

Nadeel is dat je alleen het gespaarde geld kunt uitkeren zodra je arbeidsongeschikt raakt. Wat als dat na een jaar al zover is? Dan ben je pas begonnen met sparen en kun je maar een korte periode overbruggen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering fysio maakt dat niet uit. Je hebt een verzekering en daardoor recht op een uitkering. Om de premie laag te houden, zou je kunnen kiezen voor een combinatie. Je spaart geld om de eerste maanden te overbruggen en pas later spreek je de verzekering aan.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering fysiotherapeut vergelijken

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere factoren die bepalen hoe hoog de premie is. En doordat verzekeraars fysiotherapie zien als een zwaar beroep zijn de premies hoger. Het is daarom heel verstandig om de arbeidsongeschiktheidsverzekering te vergelijken. Zo vind je niet alleen de goedkoopste AOV, maar ook degene die bij jouw wensen en beroep aansluit. Let erop dat een goedkope AOV vaak een lange wachtperiode kent. Kies dus niet snel de goedkoopste, maar denk er goed over na of je dat wel wilt. Als je geen eigen geld hebt, zul je op een andere manier de wachtperiode moeten doorkomen. Controleer daarom ook altijd de voorwaarden voordat je de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor fysiotherapeuten afsluiten gaat.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor fysiotherapeuten verplicht?

Nee, een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor fysiotherapeuten is niet verplicht. Waarschijnlijk wordt deze per 2024 wel verplicht. Het is een optionele verzekering die veel zekerheid kan bieden zodra je arbeidsongeschikt raakt en jouw inkomen hierdoor wegvalt.

Hoe vind ik de goedkoopste AOV voor fysio?

Door de AOV voor fysio te vergelijken kom je erachter welke AOV voor jou de goedkoopste is. De premie wordt bepaald aan de hand van meerdere factoren. Hierdoor is er niet standaard een de goedkoopste. Vergelijken is de sleutel. Let bovendien ook altijd op de voorwaarden. De goedkoopste AOV voor fysio hoeft niet altijd de beste te zijn. Zo kan er een langere wachttijd gelden en moet je deze periode zonder inkomen, zelf opvangen.

Moet ik gekeurd worden voor het aanvragen van een AOV fysiotherapeut?

Bij het afsluiten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering fysiotherapeut vul je een aantal gezondheidsvragen in. Als de antwoorden op deze vragen, vragen opwekken bij de verzekeraar dan zal zij extra vragen stellen of een medische keuring opleggen. Dit doet de verzekeraar om het risico op arbeidsongeschiktheid te beoordelen. Je hoeft de keuring niet te doen als je dat niet wilt, maar dan zal de verzekeraar jou weigeren te verzekeren.

Overige beroepen