Arbeidsongeschiktheidsverzekering gastouder

Als gastouder ben je continu bezig met kinderen. En je denkt er misschien totaal niet over na. Maar toch is de kans wel degelijk aanwezig dat je als gastouders arbeidsongeschikt raakt. Het continu werken met kinderen kan soms aardig zwaar zijn. Op deze pagina vertellen we je meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een gastouder.

arbeidsongeschiktheidsverzekering gastouder

Arbeidsongeschiktheid ligt op de loer voor gastouders

Het werk als gastouder mag dan fysiek niet heel zwaar zijn. Maar op mentaal gebied kan het soms best een redelijke impact hebben. De kans op overspannen raken of een burn-out kan veel groter zijn dan dat je van te voren dacht. Dan erbij kun je altijd ziek worden. Plotselinge ziekte kan iedereen overkomen. Meestal ben je er dan snel weer bovenop. Maar dit zou ook wel eens heel goed permanent kunnen zijn. En dan ben je ineens arbeidsongeschikt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering gasthouder vergelijken

Ben je gastouder en wil je weten wat de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou is? Wij hebben de meest geschikte verzekeraars voor je op een rij gezet. Bekijk alle arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor gastouders en sluit de beste af.

AOV verzekering vergelijken

Kans op arbeidsongeschiktheid bij gastouders

De kans op een burn-out is dus veel groter dan dat je je misschien van te voren bewust bent. Overspannen raken of een burn-out sluipt er meestal heel langzaam in. En vaak heb je dat in eerste instantie niet eens door.
Het begint met langzaam aan steeds een beetje meer moe worden. En dan denk, dat komt vast door een zware periode op het werk. En je denkt dat het snel beter zal gaan. Maar dan heb je in eens veel meer moeite om je bed uit te komen. En vervolgens wordt zelfs het kijken naar de televisie al vermoeiend.
Welke oorzaak er ook aan ten gronde ligt. Ook als gastouder kan men arbeidsongeschikt raken. En wanneer dit gebeurt, dan zit je voorlopig even zonder inkomen.

Arbeidsongeschikt als gastouder? Wat nu?

Wanneer je dan arbeidsongeschikt raakt dan is dat erg vervelend. Je kunt tijdelijk arbeidsongeschikt raken, maar permanente arbeidsongeschiktheid is ook een gevaar. Nog vervelender is, als gastouder heb je geen recht op doorbetaling van het loon. En voor een aantal dagen is dat al vervelend, maar wat nu als dit is voor een aantal maanden, of zelfs voor altijd.

Een AOV als gastouder?

Je kunt dus maar beter goed verzekerd zijn als gastouder. En een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dus geen overbodige luxe. Je denkt er dus misschien totaal niet aan, maar het is het toch zeker wel waard om op zijn minst even goed naar te kijken. Want je wilt natuurlijk niet het slachtoffer zijn van inkomensverlies.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering waarmee je gedurende je werkperiode premie betaalt. Wanneer je dan arbeidsongeschikt raakt, dan krijg je een maandelijkse uitkering. Hoe hoog deze is hangt af van je eigen verzekeringspolis.

Welke vorm van arbeidsongeschiktheid?

De hoogte van de premie kun je zelf enigszins beïnvloeden. Je kunt je verzekeren tegen tijdelijke arbeidsongeschiktheid of langdurige arbeidsongeschiktheid. Je kunt hierbij een inkomen verzekeren waarvan je de hoogte zelf kunt bepalen. Soms zitten hier bij een verzekeraar minimum en maximumeisen aan verbonden. Afhankelijk van de hoogte van dit verzekerde inkomen wordt onder andere de premie bepaald.

Andere factoren van belang

Je kunt er echter ook voor kiezen om je te verzekeren tot de AOW leeftijd. Dan zit je ook goed bij langdurige arbeidsongeschiktheid. De hoogte van de premie hangt dus ook af van de leeftijd die je al hebt. Hier heb je dus geen invloed op. De premie is ook afhankelijk van je medische gezondheid. Als de verzekeraar met jou meer risico loopt op uitkering, dan zal de premie hoger zijn. En in sommige gevallen wordt men niet eens geaccepteerd.

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering gastouder

Er hangt op een AOV dus geen kant en klaar prijskaartje. Wel kunnen we verzekeren dat het dus niet zo duur hoeft te zijn als menig gastouder beweert.
Je kunt namelijk zelf prima invloed uitoefenen op de premie. En wanneer je dus minder aan een AOV kwijt wilt zijn, om enkel enige vorm van inkomen te hebben, dan kan dit dus ook.
Tevens is een AOV premie fiscaal aftrekbaar. Je kunt een vrij groot gedeelte van een AOV premie terugkrijgen. Jaarlijks via de inkomstenbelasting kun je hier flink op besparen. En we hebben het hier over honderden euro’s per jaar. Daar kun je een hoop leuke dingen van doen.
Je kunt gegarandeerd 30% via de belasting terugkrijgen. Zit je in de hoogste schijf? Dan is het soms mogelijk om meer dan de helft terug te krijgen via de inkomstenbelasting!

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een gastouder verplicht?

Nee, een gastouder is niet verplicht om een AOV af te sluiten.

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een gastouder?

Dit hangt af van veel verschillende factoren, zoals je wensen, leeftijd, huidig salaris etc. Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen om te zien wat de kosten voor jou zijn.

Wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering gastouder?

Deze vraag krijgen wij dagelijks, echter is de keuze aan jezelf. Je kunt ervoor kiezen om een AOV af te sluiten. Dit geeft extra zekerheid, maar het is niet verplicht.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering gastouder afsluiten

Wil je een aov afsluiten? Doe dit niet zonder eerst te vergelijken. Hierdoor zie je direct wat de prijsverschillen zijn tussen de verzekeraars. Daarnaast kunnen de dekkingen ook enorm verschillen.

Andere beroepen