arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs

Arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs

Werken in het onderwijs is tegenwoordig behoorlijk intensief. Er komen steeds minder leraren en meer kinderen. De werkdruk loopt daardoor behoorlijk op. De werkgever biedt vaak allerlei voorzieningen. Deze dienen om de balans tussen werk en privé te optimaliseren. Uitval is echter niet altijd te voorkomen. Om arbeidsongeschiktheid op te vangen is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs. Hieronder lees je er alles over.

AOV vergelijken

Arbeidsongeschikt raken in het onderwijs

Als je al docent arbeidsongeschikt raakt heeft de school een probleem om jou te vervangen. Maar jijzelf hebt het natuurlijk het zwaarst. Als je arbeidsongeschikt raakt, heeft dit een negatieve impact op het inkomen. Vaak denken mensen dat het met de sociale zekerheid wel goed zit bij leraren. En dat het inkomen van leraren bij arbeidsongeschiktheid is beschermd. Dit is echter lang niet altijd het geval. Een AOV voor docenten is geen overbodige luxe. Een redelijk inkomen is altijd nodig. Want je moet op zijn minst je rekeningen kunnen betalen. Ook wanneer je niet kunt werken.

Wanneer word ik arbeidsongeschikt verklaart?

Iemand arbeidsongeschikt verklaren kun je niet zelf doen. Dit moet gedaan worden door een arts. Alleen dan kun je aanspraak maken op de verzekering. Je bent arbeidsongeschikt wanneer je na 2 jaar ziekte nog niet kan werken. Of, wanneer je minder dan 65% van het inkomen verdient in de tijd van jouw van afwezigheid. De eerste 2 jaar is de werkgever verplicht om nog (deels) salaris over te maken. Daarna geldt de WIA. Misschien krijg je dan ook een uitkering van je pensioenfonds, dat verschilt. Je hebt dus nog meestal wel wat inkomen. Heel toereikend is het echter zeker niet.

Waarom een Arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs?

Bij arbeidsongeschiktheid blijft er niets over van het inkomen. Heb je een AOV gesloten, dan zorgt deze verzekering voor inkomen. Deze arbeidsongeschiktheidsverzekering helpt de financiële klap op te vangen. Met een aanvullende verzekering kun je op zijn minst 70% van het inkomen behouden.

Dekkingen arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs

Minder dan 35% arbeidsongeschikt

Wanneer je voor 35% of minder arbeidsongeschiktheid bent, ben je officieel niet arbeidsongeschikt. Dit omdat je dan volgens de wet nog voldoende (65%) zelf kunt verdienen. Daarom krijg je in dit geval geen WIA uitkering. Je kunt bij een aanvullende verzekering dan wél een uitkering krijgen. Er is dan een uitkering mogelijk van 80% van het gestelde inkomensverlies. Er moet dan wél op zijn minst 65% moeten worden verdiend met arbeid.

35-80% arbeidsongeschikt

Raak je als docent 35-80 procent arbeidsongeschikt, dan is een WIA uitkering mogelijk. Tevens krijg je dan mogelijk ook arbeidsongeschiktheidspensioen. Dit is echter tijdelijk en een vetpot is het absoluut zeker niet. Het is vervelend maar wel heel simpel. Wanneer er niet meer wordt gewerkt, dan daalt het inkomen vrij fors. Met een aanvullende verzekering kan het inkomen worden aangevuld. Zo wordt er altijd op zijn minst 70% van het laatst verdiende inkomen behouden. Dit geldt totdat de AOW leeftijd wordt bereikt.

Volledige arbeidsongeschiktheid 80-100%

Wanneer je volledig arbeidsongeschikt is, dan krijg je een WIA uitkering. En mogelijk ook nog aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen. Daar bovenop ontvang je je nog een arbeidsongeschiktheidsuitkering van 10% van het verzekerd inkomen tot de AOW leeftijd is bereikt.

Je kunt je ook in alle situaties verzekeren. Dit noemt men de “complete dekking”. Dan behoud je bij zowel gedeeltelijke arbeidsongeschikt, als bij volledige arbeidsongeschiktheid een goed inkomen. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan. Maar aangezien uitval soms onmogelijk te voorkomen is, is dit het waard om op zijn minst te overwegen.

Kosten AOV onderwijs

De kosten voor een AOV onderwijs hangt van verschillende factoren af. Onder andere de leeftijd, de verzekerde som, de wachtperiode en de gekozen dekking spelen een rol. De gemiddelde premie kan al snel uitkomen op € 400 per maand. Meestal worden er ook eenmalige distributiekosten gerekend. De premie is gelukkig wel fiscaal aftrekbaar. Dat wil zeggen dat de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering je een belastingvoordeel oplevert. Dit kan al snel honderden euro’s per jaar schelen. Het is dus zeker verstandig om hier eens goed naar te kijken.

Inkomensgarantie bij een hypotheek

Wil je een hypotheek afsluiten? Dan kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor docenten hulp bieden. De bank wil zeker weten dat het geleende geld terugbetaald wordt. Met een AOV voor docenten bied je de bank zo’n zekerheid. Ook als je in het onderwijs arbeidsongeschikt raakt, kun je alsnog de lening terugbetalen. Een AOV geeft je dus een voordeel. Het zal daarom makkelijker zijn om een hypotheeklening van de bank te ontvangen.

Het is echter ook een voordeel voor jezelf. Mocht je onverhoopt arbeidsongeschikt raken, dan weet je in ieder geval zeker dat je de hypotheek kunt blijven betalen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering en hypotheek gaan dus goed samen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor docenten afsluiten

Wil jij een arbeidsongeschiktheidsverzekering onderwijs afsluiten? Dan is het verstandig om de AOV eerst te vergelijken. Er zitten namelijk behoorlijke premieverschillen tussen de verzekeraars. Door te vergelijken weet je zeker dat je niet teveel premie gaat betalen.

Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekering

Andere beroepen