Arbeidsongeschiktheidsverzekering opzeggen

Wanneer je ZZP’er bent, maar om welke reden dan ook stopt met ondernemen, dan wil je natuurlijk een eventueel afgesloten arbeidsongeschiktheidsverzekering ook opzeggen. Hier zijn uiteraard ook bepaalde regels aan verbonden. Je hebt als ondernemer dan bepaalde rechten, maar er zijn ook bepaalde regels die om de hoek komen kijken waar je ook rekening moet houden.

Hoe gaat het opzeggen van een AOV?

Een AOV heeft in principe altijd een looptijd van 1, 3, of zelfs 5 jaar. Daarna is het mogelijk om de aov verzekering maandelijks op te zeggen, of je zou kunnen veranderen van verzekeraar. Je kunt overstappen of opzeggen wanneer je niet tevreden bent het aanbod dat je nu hebt, of je denkt dat een AOV simpelweg niet meer nodig is.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering opzeggen

Overstappen AOV

Wanneer je overstapt dan behoud je vaak gewoon dezelfde arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar vaak tegen lagere kosten. Of je kunt wellicht middels onderhandelingen aanpassingen laten doen. Vraag hierbij altijd het advies van een erkend adviseur.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering opzeggen, hoe werkt dat?

  • Je kunt voor het opzeggen van een AOV verschillende redenen hebben. Zoals net gezegd kan dat zijn omdat je denkt dat het niet meer nodig is. Bijvoorbeeld vanwege de volgende redenen:
  • Pensioen
  • Je stopt met je bedrijf
  • Terug in loondienst

Een AOV opzeggen is dan mogelijk. Natuurlijk heeft de verzekeraar dan wel bewijs nodig dat men teruggaat in loondienst, of dat het bedrijf komt te vervallen.

Bewijzen die je hiervoor kunt aanleveren zijn een loonstrook, of een uitschrijving bij de Kamer van Koophandel. Stop je slechts tijdelijk met je bedrijf? In dat geval is er altijd de mogelijkheid om in de tussenperiode een sluimerdekking in het leven te roepen. Gedurende deze periode betaal je voor de AOV nog wel premie, maar tegen een lager percentage. Dit ligt vaak ongeveer rond de 25% vermindering. Deze dekking kan één jaar lang worden geactiveerd.

Wil je na de opzegging weer beginnen met je bedrijf? Geen probleem. Je kunt dan gewoon weer een nieuwe arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Dit kan dan zelfs bij een andere maatschappij. Is je onderneming failliet gegaan? Dan komt het AOV contract automatisch te vervallen, dit moet wel kenbaar worden gemaakt binnen 30 dagen bij de verzekeraar. De contractduur van een AOV is maximaal 36 maanden. Daarna mag het contract telkens met maximaal één jaar worden verlengd en het contract is dan maandelijks opzegbaar.

De opzegtermijn en een AOV

De meeste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van vroeger waren vaak gebaseerd op 5 jarige contracten. Soms zelfs wel 10 jaar lopende contracten die telkens weer stilletjes werden verlengd.

Dit soort lange looptijden zijn vandaag de dag niet meer toegestaan, nu is een driejarig contract de standaardnorm. Je mag nog wel vrij kiezen voor een 5 jarige termijn, dit is vaak goedkoper. Na afloop van deze termijn is het echter wel verplicht om terug te gaan naar de standaardnorm van 3 jaar.

Veel verzekeraars werken tegenwoordig steeds meer met jaarcontracten. Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voordat alle verzekeraars worden verplicht tot het stellen van jaarcontracten als standaardnorm.

Opzegtermijn AOV meestal 2 maanden

Wanneer je een AOV wilt opzeggen, dan is de opzegtermijn in de meest gevallen 2 maanden. Loopt je polis op 1 juli af? Dan moet je dus voor 1 mei de polis hebben opgezegd. Je kunt maar beter ruim van te voren er bij zijn, dan heb je nog wat speling.