Arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg

Als je werkt in de zorg, dan ben je constant bezig met de gezondheid van anderen. Echter, het is soms ook belangrijk om aan je eigen gezondheid te denken. Werken in de zorg vergt tegenwoordig behoorlijk veel van je. Er zijn steeds minder medewerkers, terwijl de druk snel toeneemt. De hoge werkdruk en de administratieve lasten zorgen voor veel benodigde inspanning. Het ziekteverzuim is vrij hoog bij zorgorganisaties. En het risico op arbeidsongeschiktheid in de zorg wordt alsmaar groter en groter. Hiervoor kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg afsluiten.

AOV afsluiten

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg?

Het voorkomen van arbeidsongeschiktheid is voor iedereen het beste. Maar soms lukt dat simpelweg gewoon niet. In dat geval is het belangrijk dat je er zeker van bent dat je inkomen goed is beschermd. Bij arbeidsongeschiktheid gaat het inkomen er flink op achteruit.
Uitkeringen vanuit de overheid en vanuit je pensioenfonds zijn tijdelijk. Deze zijn tevens lang niet zo hoog als het salaris wat je voor de arbeidsongeschiktheid verdiende. Men kan daarom kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering als zorgmedewerker zijnde.

Voordelen arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg

  • Je hebt tot de AOW leeftijd altijd minstens 70% inkomen.
  • Vanaf 80% arbeidsongeschiktheid krijg men vaak een aanvulling van bovenop de uitkering.
  • Je kunt je laten dekken tegen beroepsarbeidsongeschiktheid.
  • Je kunt zelf de premie be├»nvloeden.

Dekkingen arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP zorg

Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor jouw inkomen. Word je ziek of kun je door een ongeval niet meer werken, dan is er geen werkgever waarop je kunt terugvallen. Zeker als ZZP’er in de zorg is een AOV ZZP zorg een heel verstandige keus. Er zijn verschillende dekkingen / percentages waaruit je kunt kiezen.

  • Ben je tussen de 0 en 35% arbeidsongeschikt, dan is dit meestal niet gedekt, tenzij je dit bewust hebt meeverzekerd.
  • Een gedeeltelijke dekking is als je tussen de 35 en 80% arbeidsongeschikt bent. Je kiest hiertussen zelf het percentage dat je wilt verzekeren. Ben je 25% arbeidsongeschikt, dan krijg je dus geen uitkering.
  • Je kunt jezelf ook volledig verzekeren. Dat houdt in dat je bij arbeidsongeschiktheid altijd een uitkering krijgt. Soms voor 5% en soms voor 85%.

Uiteraard geldt, dat hoe hoger het percentage is dat je wilt verzekeren, hoe hoger de maandelijkse premie is. Je moet je vooraf afvragen of je zoveel premie wilt en kunt betalen iedere maand.

Kosten AOV zorg

Wat je maandelijks gaat betalen kun je zelf een beetje beïnvloeden. De premie die je bij een AOV verzekerd hangt altijd af van een aantal factoren. Het hangt natuurlijk af van de hoogte van het verzekerde inkomen. Maar onder andere ook van de leeftijd, de eindleeftijd en de soort dekking die je hebt voor je verzekering. Tevens is de wachttijd een belangrijke factor. Dit is de eerste periode dat je arbeidsongeschikt bent, maar de verzekeraar nog niets uitkeert. Hoe langer deze periode is, hoe lager de premie.

AOV premie fiscaal aftrekbaar inkomstenbelasting

Veel mensen denken dat een AOV heel duur is. Dit hoeft echter helemaal niet. De premie is namelijk fiscaal aftrekbaar. Je mag deze dus aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit scheelt op jaarbasis veel geld.

Alternatieven voor de AOV zorg

Naast de arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg zijn er natuurlijk ook alternatieven.

  • Zo kun je deelnemen aan een collectieve AOV. Hier verzeker je je samen met andere zorgmedewerkers. Dit is een zogenoemde solidaire arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  • Je kunt ook deelnemen aan een broodfonds.
  • Je kunt ook zelf sparen. Het nadeel hiervan is dat het bijna niet mogelijk is om genoeg te sparen. Een aantal maanden overbruggen is vaak het probleem niet. Maar als je jaren achter elkaar arbeidsongeschikt bent, is dat opvangen met spaargeld bijna niet mogelijk.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg afsluiten

Ben je erover uit dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg wilt afsluiten, start dan met vergelijken. Iedere verzekeraar vraagt namelijk een andere premie voor de verzekering. Door te vergelijken kom je erachter welke AOV zorg het beste bij jou past.

AOV vergelijken

Andere veelvoorkomende beroepen