Arbeidsongeschiktheidscriterium: Wanneer bent u arbeidsongeschikt?

Als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit, kunt u zelf kiezen welk arbeidsongeschiktheidscriterium u wenst te verzekeren. Hierbij kunt u kiezen uit:

  • Beroepsarbeidsongeschiktheid
  • Passende arbeid
  • Gangbare arbeid

Hieronder lichten wij de criteria per item toe.

Beroepsarbeidsongeschiktheid

Dit is de meest luxe dekking, waarbij enkel wordt gecontroleerd of u uw eigen werk binnen uw bedrijf nog kunt uitvoeren. Zo niet, dan bent u arbeidsongeschikt en ontvangt u een uitkering. Ook als u wel in staat bent ander werk te verrichten. Als u een AOV afsluit met dit criterium, betaalt u wel een hoge premie. De verzekeraar loopt immers een hoger risico dat u beroepsarbeidsongeschikt raakt. Een aantal verzekeraars heeft in haar voorwaarden wel opgenomen dat u passend werk in uw eigen onderneming dient te accepteren. Dit wordt veelal niet als probleem gezien, aangezien het uw eigen onderneming betreft.

Passende arbeid

Indien u kiest voor het criterium passende arbeid, dan wordt er in een bredere vorm naar uw achtergrond gekeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw werkervaring, opleidingen en vaardigheden en zal op basis van deze gegevens gekeken worden naar passende arbeid. Dit kan betekenen dat uw inzet in een ander bedrijf wordt verlangd. Doordat er naar meer criteria gekeken wordt, is de kans dat u arbeidsongeschikt wordt verklaard kleiner en zult u hierdoor ook een lagere premie betalen.

Gangbare arbeid

Tot slot is er het criteria gangbare arbeid. Dit houdt in dat als u ook maar een vorm van arbeid kunt verrichten, u niet arbeidsongeschikt bent. Er wordt niet naar uw verleden gekeken. Was u voorheen directeur van een groot bedrijf en kunt u nu alleen nog vakken vullen, dan bent u niet arbeidsongeschikt. Dit is daarmee de meest ruime criterium, waarbij de kans zeer klein is dat u arbeidsongeschikt wordt verklaard. Er zijn nog maar weinig verzekeraars die dit criterium hanteren.

Arbeidsongschiktheidsverzekeringsnieuws

Criteria bij het afsluiten van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een verzekeringsmaatschappij vraagt bij het sluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering altijd om een aantal gegevens. Er worden diverse criteria gehanteerd voordat een AOV daadwerkelijk in gang kan worden gezet. Welke criteria hanteert een verzekeringsmaatschappij als jij besluit om een AOV af te sluiten op de beroepsklasse waarin je werkzaam bent?

Wat zijn de fiscale regels rondom de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering levert u natuurlijk diverse voordelen op. U verzekert zichzelf namelijk van inkomen in tijden dat u arbeidsongeschikt raakt. Naast deze belangrijke inkomensvoorziening is het ook belangrijk op de hoogte te zijn van alle fiscale regels rondom de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wij hebben daarom alles voor u op een rijtje gezet. De premie van de AOV … Lees verder Wat zijn de fiscale regels rondom de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

DGA en arbeidsongeschiktheidsverzekering – Hoe zit dat?

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) dient u zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. U bent dus niet automatisch verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Vanuit de wet is er dus geen verplichte verzekering voor een DGA. Welke opties heeft u als DGA om uzelf te verzekeren tegen ziekte en/of arbeidsongeschiktheid? Wij zetten alle mogelijkheden voor u uiteen. 1. … Lees verder DGA en arbeidsongeschiktheidsverzekering – Hoe zit dat?

Welke risico’s neem je als ondernemer?

Ondernemen betekent soms dat je risico’s neemt. Je investeert in iets zonder concreet te weten of het je ook daadwerkelijk iets oplevert. Hoewel je grondig marktonderzoek hebt verricht, is het altijd onzeker of je de investering terugverdient. Bovendien is het als ondernemer altijd onzeker of je klanten blijvend bij je terugkeren. Het zijn onzeker waar … Lees verder Welke risico’s neem je als ondernemer?

5 redenen om wel een AOV af te sluiten

Ondernemers weten veelal volop redenen te benoemen waarom ze geen AOV willen afsluiten. Toch gaan deze excuses niet altijd op, zeker niet als duidelijk is waarom een AOV juist wel belangrijk is. Welk excuus gebruikt u op om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering te hoeven afsluiten? Wij geven u 5 redenen waarom u er wel goed aan doet … Lees verder 5 redenen om wel een AOV af te sluiten

Valkuilen bij het afsluiten van een AOV

Als zelfstandig ondernemer heeft u niet automatisch recht op een uitkering als u ziek wordt. U dient daar zelf zorg voor te dragen. Advies op maat bij het afsluiten van een AOV is erg belangrijk. Een verzekering dient namelijk passend te zijn en aan te sluiten op uw wensen en behoeften. Toch treft niet elke … Lees verder Valkuilen bij het afsluiten van een AOV

Ziek of arbeidsongeschikt… Wat nu?

Heeft u korte of lange tijd geleden een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten en bent u onverwachts ziek of arbeidsongeschiktheid geraakt? Dan is het goed om te weten hoe u dient te handelen. Hoewel de procedure per verzekeraar verschillend kan zijn, is er een bepaalde structuur in het ziekmelden en een toelage ontvangen uit de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Welke stappen … Lees verder Ziek of arbeidsongeschikt… Wat nu?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is goedkoper dan u denkt

De reden dat veel ondernemers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, heeft veelal te maken met de hoogte van de premie. ZZP’ers willen geen honderden euro’s per maand betalen voor een verzekering waarvan ze denken geen gebruik te maken. Op dit moment zijn er zo’n 650.000 ZZP’ers in Nederland die geen AOV hebben afgesloten. Wat is de reden … Lees verder Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is goedkoper dan u denkt

Waarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering zo belangrijk?

Begin 2016 telde Nederland ruim 1 miljoen ZZP’ers. Elk jaar starten tussen de 120.000 en 140.000 mensen een nieuwe onderneming. Hoewel ongeveer de helft van deze groep daarvan binnen 5 jaar stopt met hun onderneming, blijft het een feit dat er in Nederland veel ZZP’ers te vinden zijn. Aangezien er bij de start van een … Lees verder Waarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering zo belangrijk?