Contractperiode AOV

Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit kiest u een contractperiode. De contractperiode is de periode dat uw verzekering minimaal dient te lopen bij de gekozen verzekeraar. Veelal hanteren verzekeraars een contractperiode van:

  • 5 jaar
  • 3 jaar
  • 1 jaar

Hoe korter de periode, hoe hoger de premie zal zijn. De verzekeraar heeft immer minder zekerheid op inkomsten gedurende een langere periode.

Na deze periode kunt u overstappen naar een andere verzekeraar. Verzekeraars zien daarom het liefst dat er wordt gekozen voor een langere contractperiode. Om dit aantrekkelijker te maken, bieden veel verzekeraars kortingen als u kiest voor een langere contractperiode. Deze korting kan wel oplopen tot 30%. Het kan daarom lonen om na de contractperiode over te stappen naar een andere verzekeraar, omdat u dan opnieuw een korting ontvangt. Hier kleeft echter wel een nadeel aan: Vaak stijgt de premie met uw leeftijd. Het risico op arbeidsongeschiktheid wordt immers groter naar mate u ouder wordt. Ook hanteren verzekeraars vaak een starterskorting die geldt voor de eerste 3 jaar dat u zelfstandig bent, deze ontvangt u uiteraard ook niet meer bij een overstap.

De contractperiode van uw AOV is iets anders dan de looptijd van uw AOV. De looptijd van uw AOV is de periode waarin u verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid. Veelal wordt een looptijd gekozen totdat men met pensioen gaat.

Let er wel op dat u, indien u overstapt, opnieuw de gezondheidsverklaring dient in te vullen en verzekeraars niet verplicht zijn u te accepteren. Voordat u overstapt naar een nieuwe AOV verzekeraar is het verstandig meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken, omdat de premies en voorwaarden fors van elkaar kunnen verschillen.