Dekkingsvarianten AOV

Indien u een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten zult u merken dat er veel verzekeraars op de markt zijn die een AOV aanbieden, met allen hun eigen dekkingen. Om u toch een beeld te geven van de verschillende dekkingsvarianten, hebben wij de vijf meest voorkomende dekkingen voor u opgesomd.

 • Arbeidsongeschikt als gevolg van een ongeval
 • Ongevallen en 5 critical illnesses
 • Ongevallen en 12 critical illnesses
 • Ongevallen en ziekten, met uitzondering van psychische klachten
 • Ongevallen en ziekten, inclusief psychische klachten

Arbeidsongeschikt als gevolg van een ongeval

Deze dekking wordt veelal door startende- en/of jonge ondernemers gekozen, omdat de dekking het meest uitgekleed is en daarmee het goedkoopst. Het is begrijpelijk dat jongeren of starters deze dekking kiezen, omdat ze een lage premie betalen en in principe minder kans hebben om arbeidsongeschikt te raken. Toch biedt deze AOV dekking weinig, waarmee het daadwerkelijke risico bijna niet wordt afgedekt.

Ongevallen en 5 critical illnesses

Deze dekkingsvariant biedt naast de dekking voor ongevallen ook dekking bij de volgende 5 ziektes:

 1. Kanker, tumoren
 2. Hart- en vaatziekten
 3. Nieraandoeningen
 4. Zenuwziekten en beroerte
 5. Longaandoeningen

Per verzekeraar leest u in de voorwaarden wat de dekking. Deze kan per verzekeraar verschillen. Let op: er geldt geen dekking bij arbeidsongeschiktheid als gevolg van problemen met het bewegingsapparaat. Dit is het orgaansysteem waardoor u zich kunt voortbewegen.

Ongevallen en 12 critical illnesses

Deze dekking is net iets ruimer dan de eerder beschreven dekking. Naast de 5 ziekten die hierboven beschreven staan, biedt deze dekking bij onder andere de volgende ziekten

 1. Gehoor aandoeningen
 2. Huidproblemen
 3. Aandoeningen aan de spijsverteringsorganen

Per verzekeraar leest u in de voorwaarden wat de dekking. Deze kan per verzekeraar verschillen. Let op: er geldt geen dekking bij arbeidsongeschiktheid als gevolg van problemen met het bewegingsapparaat. Dit is het orgaansysteem waardoor u zich kunt voortbewegen.

Ongevallen en ziekten, met uitzondering van psychische klachten

Deze arbeidsongeschiktheidsdekking is zeer uitgebreid en biedt dekking als u arbeidsongeschikt raakt als gevolg van een ongeval en bij alle ziekten. De enige uitzondering zijn psychische klachten. Hierbij kunt u denken aan een burn-out. Dit zou niet gedekt zijn.

Ongevallen en ziekten, inclusief psychische klachten

Dit is de meest uitgebreide arbeidsongeschiktheidsdekking. Naast een dekking als gevolg van een ongeval en ziekten, biedt hij ook dekking bij psychische klachten. Ook hierbij geldt dat alle verzekeraars andere voorwaarden hebben en sommige verzekeraars uitsluitingen hebben op het gebied van psychische klachten. Dit zou kunnen betekenen dat bijvoorbeeld ME niet onder de dekking valt. Lees dus ook hierbij goed de voorwaarden door voordat u een AOV afsluit.

 

Arbeidsongschiktheidsverzekeringsnieuws

Criteria bij het afsluiten van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een verzekeringsmaatschappij vraagt bij het sluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering altijd om een aantal gegevens. Er worden diverse criteria gehanteerd voordat een AOV daadwerkelijk in gang kan worden gezet. Welke criteria hanteert een verzekeringsmaatschappij als jij besluit om een AOV af te sluiten op de beroepsklasse waarin je werkzaam bent?

Wat zijn de fiscale regels rondom de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering levert u natuurlijk diverse voordelen op. U verzekert zichzelf namelijk van inkomen in tijden dat u arbeidsongeschikt raakt. Naast deze belangrijke inkomensvoorziening is het ook belangrijk op de hoogte te zijn van alle fiscale regels rondom de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wij hebben daarom alles voor u op een rijtje gezet. De premie van de AOV … Lees verder Wat zijn de fiscale regels rondom de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

DGA en arbeidsongeschiktheidsverzekering – Hoe zit dat?

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) dient u zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. U bent dus niet automatisch verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Vanuit de wet is er dus geen verplichte verzekering voor een DGA. Welke opties heeft u als DGA om uzelf te verzekeren tegen ziekte en/of arbeidsongeschiktheid? Wij zetten alle mogelijkheden voor u uiteen. 1. … Lees verder DGA en arbeidsongeschiktheidsverzekering – Hoe zit dat?

Welke risico’s neem je als ondernemer?

Ondernemen betekent soms dat je risico’s neemt. Je investeert in iets zonder concreet te weten of het je ook daadwerkelijk iets oplevert. Hoewel je grondig marktonderzoek hebt verricht, is het altijd onzeker of je de investering terugverdient. Bovendien is het als ondernemer altijd onzeker of je klanten blijvend bij je terugkeren. Het zijn onzeker waar … Lees verder Welke risico’s neem je als ondernemer?

5 redenen om wel een AOV af te sluiten

Ondernemers weten veelal volop redenen te benoemen waarom ze geen AOV willen afsluiten. Toch gaan deze excuses niet altijd op, zeker niet als duidelijk is waarom een AOV juist wel belangrijk is. Welk excuus gebruikt u op om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering te hoeven afsluiten? Wij geven u 5 redenen waarom u er wel goed aan doet … Lees verder 5 redenen om wel een AOV af te sluiten

Valkuilen bij het afsluiten van een AOV

Als zelfstandig ondernemer heeft u niet automatisch recht op een uitkering als u ziek wordt. U dient daar zelf zorg voor te dragen. Advies op maat bij het afsluiten van een AOV is erg belangrijk. Een verzekering dient namelijk passend te zijn en aan te sluiten op uw wensen en behoeften. Toch treft niet elke … Lees verder Valkuilen bij het afsluiten van een AOV

Ziek of arbeidsongeschikt… Wat nu?

Heeft u korte of lange tijd geleden een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten en bent u onverwachts ziek of arbeidsongeschiktheid geraakt? Dan is het goed om te weten hoe u dient te handelen. Hoewel de procedure per verzekeraar verschillend kan zijn, is er een bepaalde structuur in het ziekmelden en een toelage ontvangen uit de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Welke stappen … Lees verder Ziek of arbeidsongeschikt… Wat nu?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is goedkoper dan u denkt

De reden dat veel ondernemers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, heeft veelal te maken met de hoogte van de premie. ZZP’ers willen geen honderden euro’s per maand betalen voor een verzekering waarvan ze denken geen gebruik te maken. Op dit moment zijn er zo’n 650.000 ZZP’ers in Nederland die geen AOV hebben afgesloten. Wat is de reden … Lees verder Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is goedkoper dan u denkt

Waarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering zo belangrijk?

Begin 2016 telde Nederland ruim 1 miljoen ZZP’ers. Elk jaar starten tussen de 120.000 en 140.000 mensen een nieuwe onderneming. Hoewel ongeveer de helft van deze groep daarvan binnen 5 jaar stopt met hun onderneming, blijft het een feit dat er in Nederland veel ZZP’ers te vinden zijn. Aangezien er bij de start van een … Lees verder Waarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering zo belangrijk?