Criteria bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een verzekeringsmaatschappij vraagt bij het sluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering altijd om een aantal gegevens. Er worden diverse criteria gehanteerd voordat een AOV daadwerkelijk in gang kan worden gezet. Welke criteria hanteert een verzekeringsmaatschappij als jij besluit om een AOV af te sluiten op de beroepsklasse waarin je werkzaam bent?

Het type beroep dat je uitoefent
Een criterium voor een verzekeraars is het beroep dat je uitoefent. Aan de hand van het beroep dat je uitoefent wordt het risico bepaald voor de verzekeraar en de premie die daarbij hoort. Het is daarom altijd verstandig om verschillende verzekeraars aan te schrijven als je op het punt staat een AOV af te sluiten voor je bedrijf. Niet elke verzekeraar deelt je namelijk in dezelfde risicogroep in.

De eindleeftijd die je kiest
De eindleeftijd speelt eveneens een belangrijke rol bij een AOV. Het beste is om de eindleeftijd van een AOV aan te sluiten op de uitkering van je pensioen. Beoefen je een beroep uit met een grote risicofactor? Dan is de kans groot dat de verzekeraar bepaalde leeftijdsgrenzen hanteert, bijvoorbeeld 55, 60, 62, 65 of 67 jaar. Soms kun je ook aangeven dat je een AOV tot je 60e levensjaar wilt. Houd echter wel rekening met een eventueel financieel gat dat hierdoor kan ontstaan. Pensioen wordt veelal niet voor je 67e levensjaar uitgekeerd.

Het eigen risico termijn
Als je na het afsluiten van een AOV ziek wordt, dan hanteert een verzekeraar een eigen risico termijn. Dit is een periode waarin je geen uitkering ontvangt van een verzekeraar. In die periode zal je dus zelf voor geld moeten zorgen. Veelal heb je de keuze uit een eigen risico termijn van 14, 30, 60, 90 of 180 dagen. Kies je voor een lang eigen risico termijn? Dan betaal je ook minder premie voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Krijg hulp van een assurantietussenpersoon
Hoewel je als ondernemer het liefst de touwtjes zelf in handen houdt, is het van belang dat je de ‘addertjes onder het gras’ weet te vinden bij het afsluiten van een AOV. Niet iedere ondernemer is zich ervan bewust dat bijvoorbeeld psychische klachten niet altijd onder de dekking van een AOV vallen. Een financieel adviseur kan je op deze zaken wijzen en op zoek gaan naar een passende AOV die perfect aansluit op jouw leef- en werksituatie.