DGA en arbeidsongeschiktheidsverzekering – Hoe zit dat?

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) dient u zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. U bent dus niet automatisch verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Vanuit de wet is er dus geen verplichte verzekering voor een DGA. Welke opties heeft u als DGA om uzelf te verzekeren tegen ziekte en/of arbeidsongeschiktheid? Wij zetten alle mogelijkheden voor u uiteen.

1. Afsluiten van een AOV
De meest gekozen manier om uzelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, ook wel de AOV genoemd. U bent vrij om te kiezen bij welke verzekeraar u deze verzekering wenst af te sluiten. U kunt zich hierin laten adviseren door een expert, maar u kunt natuurlijk ook onze website gebruiken voor het vinden van een passende AOV.

2. Afsluiten van een collectieve verzekering
Naast de mogelijkheid om zelf een AOV af te sluiten, kunt u ook de keuze maken voor een collectieve verzekering. Dit kan in sommige gevallen best een interessant voordelen opleveren. Dit kan bijvoorbeeld bij platforms zoals CNV of FNV.

3. Verzekering via het UWV
Start u binnenkort met een onderneming en bent u hierin DGA? Dan kunt u in sommige gevallen uw werknemers ziektewetverzekering voortzetten via het UWV. Uiteraard gebeurt dit op vrijwillige basis en bent u hierin niets verplicht.

4. Ziekte en arbeidsongeschiktheid tegengaan met een vangnetverzekering
Een vangnetverzekering is een optie voor mensen die lastig te verzekeren zijn bij een verzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u om medische redenen wordt afgewezen bij een verzekeraar. Het UWV kan u over deze verzekering meer informatie verschaffen, want er wordt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid geboden om een vrijwillige WIA verzekering af te sluiten.

Welke verzekering kiest u?
Nu u de mogelijkheden heeft doorgenomen, is het belangrijk een keuze te maken uit bovenstaande 4 opties. Het beste is nog steeds om een keuze te maken voor de eerste 2 opties. Daarin kunt u namelijk invloed uitoefenen op de invloed en looptijd van de verzekering. Bij een vangnetverzekering dient u vaak 12 maanden te wachten voordat er een uitkering plaatsvindt. Bovendien betaalt u veel premie aan deze verzekering.

Ga daarom vandaag nog aan de slag met het vergelijken van een AOV voor een DGA en kies een verzekering die bij u past.