Het verzekeringsrecht voor ondernemers

Als ondernemer zijn er veel belangrijke zaken waar u zich mee bezig moet houden. Zo krijgt u ook te maken met verschillende verzekeringen. Wanneer u een onderneming heeft zijn er bepaalde verplichte en enkele niet-verplichte verzekeringen die u helpen uw onderneming
te beschermen tegen verschillende risico’s. We zien het echter vaak voorkomen dat ondernemers onderverzekerd zijn. Dit is vaak het gevolg van een gebrek aan kennis en voorlichting op dit gebied. Dit maakt u als ondernemer een vatbaar voor risico’s en dat wilt u uiteraard voorkomen. In dit blog leest u meer over het verzekeringsrecht en hoe u als ondernemer uw bedrijf beschermd met verschillende verzekeringen.

Verplichte verzekeringen voor ondernemers

Wilt u graag meer weten over het verzekeringsrecht voor ondernemers? Dan is het goed om te weten dat er enkele verzekeringen zijn voor ondernemers die verplicht zijn. Welke verzekeringen onder deze verplichtingen vallen hangt af van het soort bedrijf dat u heeft.
Heeft u bedrijfsauto’s of motorvoertuigen die u voor uw onderneming inzet? Dan zult u deze voertuigen moeten WA-verzekeren. Voor bedrijven met werknemers in dienst zijn de volgende verzekeringen verplicht:

  • WAO-verzekering of WIA-verzekering;
  • Ziektewetverzekering;
  • WW-verzekering.

Bovendien betaalt u ook mee aan de Zorgverzekeringswet als werkgever. Hoeveel u hiervoor moet afstaan hangt af van de hoogte van het loon van uw werknemers.

Verzekeringen die niet verplicht zijn

Hoewel niet alle verzekeringen verplicht zijn voor alle ondernemers, zijn er een aantal die we wel aanraden. Zo is de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering een voorbeeld van
een verzekering die niet altijd verplicht is, maar u beter wel kunt afsluiten. Met deze verzekering bent u verzekerd voor schade die door uw werknemer wordt aangericht onder werktijd. Een particuliere WA-verzekering geldt namelijk niet als iemand in dienstverband of
opdracht van een ander werkt. Ook andere niet-verplichte verzekeringen, zoals de rechtsbijstandverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering (voor uzelf) en de inventaris- en opstalverzekering voor uw bedrijfspand zijn cruciaal voor een optimale bescherming van uw onderneming.

Laat u adviseren

Omdat u het als ondernemer druk heeft met het runnen van uw onderneming, en omdat het verzekeringsrecht gecompliceerd is, kunt u zich het beste laten adviseren door een expert op dit gebied. Kijk eens op www.advocatenkantoorphea.nl om meer te weten te komen over
hoe een advocaat u kan helpen bij verzekeringskwesties. Gaat er iets in uw bedrijf veranderen? Laat uw advocaat controleren of dit invloed heeft op de dekking van uw verzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *