verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Knelpunten in voorgenomen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten dat het UWV en de Belastingdienst grote uitvoeringsproblemen voorzien bij verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. De verplichte AOV is opgenomen in het pensioenakkoord en zou naar verwachting in 2024 ingaan.

Zowel het UWV als de Belastingdienst hebben aangegeven dat de uitvoering van deze verplichte AOV heel complex wordt. Mede door alle keuzemogelijkheden die binnen de verplichte AOV zijn bedacht, maken de uitvoer lastig. Minister Koolmees wil in de komende maanden met de uitvoerende organisaties het gesprek aan gaan om te komen tot een werkend voorstel. De minister tracht een oplossing voor de verplichte AOV nog eind dit jaar.

Veel partijen tegen een verplichte AOV

Niet alleen de uitvoerende partijen geven nu aan de verplichte AOV niet te zien zitten. Eerder is er ook al verzet getoond vanuit de ZZP branche en organisaties. Men stelt dat ondernemers zelf willen kunnen beslissen wat ze wel of niet verzekeren. Een verplichte AOV past niet in dat plaatje. Al jaren wordt vanuit het kabinet gewerkt aan een verplichte AOV voor ondernemers, maar het lijkt maar niet te lukken.

Verplichte AOV in het pensioenakkoord

Vakbonden en een aantal linkse politieke partijen zoals GroenLinks en PvdA willen al jaren dat de AOV verzekering verplicht wordt gesteld. Tot nu toe is dat er niet van gekomen. Nu staat de verplichte AOV verzekering benoemd in het principeakkoord tussen de vakbonden en het kabinet. Hierin staat dat ZZP’ers net als werknemers in loondienst zich moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Vrijstelling van verplichte AOV

ZZP’ers die al een verzekering hebben of dit liever zelf regelen krijgen vrijstelling van de verplichte verzekering. Hoe dan ook moeten ZZP’ers zich verzekeren. Maar de mogelijkheid tot vrijstelling en alle mogelijkheden die binnen de verplichte verzekering zijn bedacht, maken de uitvoering heel complex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *