Premie AOV is aftrekbaar

Heeft u al een AOV afgesloten? Verstandig! Goed om te weten is dat de premie die u voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalt aftrekbaar is van de inkomstenbelasting.

Premie AOV aftrekbaar: de regels en weetjes

  • De AOV premie is fiscaal aftrekbaar als de uitkering wordt gedaan aan de persoon die de premie betaalt. Dat houdt in dat de begunstigde op de polis dezelfde persoon moet zijn als de verzekeringnemer (ook wel de premiebetaler genoemd).
  • Het is mogelijk om de AOV via de BV af te sluiten. De BV is dan de verzekeringnemer en u kunt kiezen of de BV ook de begunstigde is of de directeur grootaandeelhouder (de DGA).
  • De uitkering vanuit de arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt belast in box 1. 
  • Het is verplicht om loonheffing in te houden en af te dragen over de uitkering aan de verzekeringnemer. 
  • De premie die u voor de AOV betaalt, mag in mindering worden gebracht op het inkomen dat u opgeeft voor de Inkomstenbelasting. 
  • Raakt u arbeidsongeschikt? Dan ontvangt u een uitkering van de verzekeraar. Deze inkomsten dient u bij de Inkomstenbelasting op te geven.

AOV verzekering

Bent u er nog niet helemaal over uit of u een AOV verzekering neemt? Maak dan eens een afweging welk risico u loopt. Wat nou als u uw werk niet meer kunt uitvoeren, hoe zou u dan inkomen genereren? Kunt u nog blijven wonen waar u woont? Kunnen uw kinderen dan studeren? Kunt u uw leven voortzetten naar wens?

Als u een AOV gaat vergelijken ziet u vervolgens wat u zou betalen aan premie. Wegen de kosten op tegen het risico dat u nu loopt? Sluit de AOV dan direct af. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *