Verplichte AOV ZZP strijdig met Europees recht

Een speciale arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP) blijkt in strijd te zijn met het Europees recht. Dat blijkt uit een juridische analyse die in opdracht van de Werkverzekering is uitgevoerd. Dit is de grootste belangenorganisatie van onder anderen ZZP’ers.

Verplichte AOV op verschillende punten strijdig met recht

Roos Wouters van de Werkvereniging zegt hierover: “In het Pensioenakkoord hebben werkgevers- en werknemersorganisaties afgesproken dat er een aparte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen moet komen. Wij hebben laten toetsen of dat in het licht van Europese wetgeving überhaupt wel mogelijk is. De conclusie was dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering die uitsluitend geldt voor zelfstandigen, op verschillende punten strijdig is met het Europees recht. Het kabinet heeft dus een groot probleem als dit voorstel wordt overgenomen.”

Vervolgens zegt Wouters: “Wij hebben laten kijken naar deze Europese wetgeving en naar diverse arresten. De conclusie is dat een verplichte AOV enkel en alleen voor zelfstandigen een ongerechtvaardigde belemmering voor de vrijheid van vestiging en het vrij verrichten van diensten vormt. Bovendien wordt met dit voorstel inbreuk gemaakt op de grondrechtelijke vrijheid van ondernemerschap, zoals is vastgelegd in het EU-Handvest.”

Voorstel van tafel

De wens van de Werkvereniging is dat het voorstel voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers van tafel gaat. Hiermee worden jarenlange juridische procedures voorkomen. Of dat gaat gebeuren is natuurlijk nog onduidelijk. Het kabinet is al jaren bezig met een verplichte AOV voor ZZP en wil dit graag doorvoeren. Ondanks dat de ZZP’ers hier zelf veelal negatief tegenover staan. Uit een eerdere enquête van de Werkvereniging bleek ook al dat 78 procent van de ZZP’ers in Nederland deze verplichte AOV niet wilt en hier negatief tegenover staat.

Wouters geeft aan: “Het bizarre is ook dat wij als belangenorganisatie er helemaal niet bij betrokken zijn geweest. Dit is in een achterkamertje besloten door de sociale partners, die blijkbaar in de zzp’er een gemeenschappelijke vijand hebben gevonden. Tegen werkgevers- en werknemersorganisaties zou ik willen zeggen: regel geen dingen over de hoofden van zzp’ers heen, maar ga met ons als belangenorganisatie de sociale dialoog aan. Dat is immers altijd de kracht van het poldermodel geweest.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *