Wat zijn de fiscale regels rondom de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering levert u natuurlijk diverse voordelen op. U verzekert zichzelf namelijk van inkomen in tijden dat u arbeidsongeschikt raakt. Naast deze belangrijke inkomensvoorziening is het ook belangrijk op de hoogte te zijn van alle fiscale regels rondom de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wij hebben daarom alles voor u op een rijtje gezet.

De premie van de AOV is fiscaal aftrekbaar
De periodieke premie die u betaalt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar bij de Belastingdienst. Dit betekent dat de premies die u betaalt worden gezien als uitgaven voor inkomensvoorziening. De premie die u kwijt bent aan de AOV mag u aftrekken in Box 1 en in mindering brengen bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Een fiscaal voordeeltje dus!

Hoe werkt het als u arbeidsongeschikt bent?
Ontvangt u een uitkering vanuit de AOV omdat u arbeidsongeschikt bent geraakt? Dan dient u uw uitkering op te geven als inkomen bij de Belastingdienst. U betaalt hierover inkomstenbelasting. Betaalt u nog steeds premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering, bijvoorbeeld omdat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent? Dan is het goed om te weten dat de premie die u betaalt nog steeds fiscaal aftrekbaar is in Box 1, ook al ontvangt u een gedeeltelijke uitkering.

Toepassing loonheffingskorting
Ontvangt u een uitkering vanuit de AOV? Dan heeft u recht op de toepassing van loonheffingskorting. Wilt u gebruikmaken van deze loonheffingskorting? U kunt dit aangeven bij de verzekeraar waar u een AOV heeft afgesloten. Over de loonheffingskorting kunt u meer lezen op de website van de Belastingdienst.

Bespaar kosten en stap over
Loopt u tegen fiscale zaken aan die bij de premiebetaling of uitkering van een AOV komen kijken? U kunt natuurlijk altijd advies inwinnen bij een onafhankelijk adviseur of zelf contact opnemen met de verzekeraar. Bent u niet tevreden over uw huidige arbeidsongeschiktheidsverzekering? Ga dan op zoek naar een andere verzekeraar en stap over met uw AOV. Er is ongetwijfeld een verzekeraar te vinden die wel aan uw eisen voldoet en waar u tevens een goed gevoel bij heeft.