pensioen en aov zzp

Wel of geen pensioen opbouwen als ZZP’er?

Als ZZP’er wilt u het liefst bezig zijn met opdrachten en klussen binnen halen. Alle zaken daarnaast worden vaak als rompslomp gezien. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp (AOV ZZP) of het regelen van een pensioen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzocht dat een op de vier ZZP’ers niets heeft geregeld voor het pensioen.

Nederland telde in 2019 ongeveer 1,1 miljoen ZZP’ers. Een enorm aantal dat ieder jaar flink stijgt. Voor mensen in loondienst zijn het pensioen en verzekeringen veelal geregeld. Voor ZZP’ers is dit echter niet het geval. Zo is het afsluiten van een AOV verzekering niet verplicht en iets regelen voor het pensioen ook niet. Omdat de premies vaak hoog zijn kiezen veel ZZP’ers hier niet voor. Met grote gevolgen van dien. Want als u als ZZP’er niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid, dan is er geen vangnet. En stopt u met werken omdat u het werk niet meer aankunt of omdat u een bepaalde leeftijd hebt bereikt, dan ontvangt u geen pensioen. Ook geen nabestaandenpensioen indien u overlijdt.

In jaren waarin u als ZZP’er goed verdient lijkt het allemaal geen punt. Er zijn genoeg inkomsten en waarschijnlijk kunt u daarvan een groot deel opzij zetten voor de momenten dat dat nodig is. Maar als er ineens een crisis uitbreekt of er gebeurt iets waardoor u niet meer kunt werken, dan bent u op deze buffer aangesproken. Het geld dat u wellicht had weggezet voor uw pensioen, wordt ineens al eerder gebruikt. En wat dan? 

Sparen

Zelf sparen is natuurlijk verstandig. Ook al zijn de rentes momenteel erg laag, is het handig om een buffer te hebben. Ook verstandig is het om dit geld vast te zetten, zodat u er pas bij kunt op het moment dat u stopt met werken. U komt dan niet in de verleiding om het geld al eerder voor andere doeleinden uit te geven.

U kunt dit doen op een eigen spaarrekening of kies voor banksparen. Iedere maand legt u een bepaalt bedrag in. De hoogte van dit bedrag bepaalt u zelf en op een vooraf besproken moment wordt het geld uitgekeerd.

Overlijdensrisicoverzekering voor nabestaanden

Als ZZP’er is het tevens verstandig om te kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering. Hiermee krijgen uw nabestaanden eenmalig een bedrag uitgekeerd zodra u overlijdt. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld de hypotheek of de huur blijven betalen, de studie van de kinderen financieren en hun leven zo veel mogelijk voortzetten, zodra uw inkomen wegvalt.

Verplicht of vrijwillig?

Tot nu toe zijn de keuzes voor het wel of niet opbouwen van pensioen als ZZP’er of het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering of overlijdensrisicoverzekering vrijwillig. Wel is zo goed als zeker dat de AOV verplicht wordt per 2024. Iedere ZZP’er zal dan een AOV moeten afsluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *