Welke risico’s neem je als ondernemer?

Ondernemen betekent soms dat je risico’s neemt. Je investeert in iets zonder concreet te weten of het je ook daadwerkelijk iets oplevert. Hoewel je grondig marktonderzoek hebt verricht, is het altijd onzeker of je de investering terugverdient. Bovendien is het als ondernemer altijd onzeker of je klanten blijvend bij je terugkeren. Het zijn onzeker waar je natuurlijk iets aan kan doen, maar waarvan je nog niet weet of het gaat werken. Bij arbeidsongeschiktheid gaat dat net iets anders. Durf je als ondernemer daarin ook bepaalde risico’s te nemen?

Financiële risico’s afdekken met verzekeringen
De financiële sector heeft als doel om risico’s zoveel mogelijk af te dekken. Terecht, want bepaalde financiële risico’s kun je als mens niet dragen. Als je huis in vlammen opgaat, heb je veelal geen geld op je rekening staan om een nieuwe woning te kopen. Gelukkig keren een opstal- en inboedelverzekering uit bij brand, waardoor het toch mogelijk wordt een nieuwe woonplek te creëren. Iedereen verzekert zijn huis tegen brand, maar wist je dat de kans op arbeidsongeschiktheid vele malen groter is dan het afbranden van je woning?

Een grote kans op arbeidsongeschiktheid
Eigenlijk is het best vreemd dat je je woning wel verzekerd tegen brand, maar dat je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit als ondernemer. Vind je ook niet? Het risico op arbeidsongeschiktheid wordt door mensen lang niet zo serieus genomen als het afbranden van je woning. Toch is de kans dat je ziek wordt zeker aanwezig en het is zonde als je jezelf daarmee in de vingers snijdt door geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Welke risico’s loop je als ondernemer?
Ondernemers gaan veelal gebukt onder veel stress. Er komt veel op ze af en dat vergt de nodige energie. Hoewel ondernemers gelukkig zijn omdat ze niet voor een baas hoeven te werken, is er ook wel degelijk een risico op hart- en vaatziekten. Zeker in moeilijke periodes kan een ondernemer te maken krijgen met hartklachten of een hoge bloeddruk. Nu gaan we je natuurlijk niet bang maken, maar het is wel verstandig om de risico’s zoveel mogelijk te beperken en af te dekken. Dit is mogelijk door het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Ziekte zorgt voor minder inkomsten
Hart- en vaatziekten zijn natuurlijk niet het enige risico waar een ondernemer mee te maken heeft. Als je werkzaam bent als aannemer kun je gedurende korte of lange periode uitgeschakeld worden vanwege een bedrijfsongeval. Bovendien kan elke ondernemer een ongeluk krijgen in de bedrijfsauto. Elke branche kent zijn eigen risico’s en het is belangrijk deze zo goed mogelijk te beperken. Financiële risico’s zoals minder of geen inkomen dek je af door het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Wil je risico’s dragen als ondernemer of beperk je deze zoveel mogelijk door het afsluiten van een AOV? De keuze is aan jou.