verzekeringen voor zzp

Welke verzekeringen heb ik als ZZP’er nodig?

Als ZZP’er kunt eigenlijk alles zelf beslissen. Uw werktijden, welke klussen u aanneemt, welk uurloon u vraagt en ga zo maar door. Ook de keuze welke verzekeringen u afsluit staat open. Het is goed om te weten welke mogelijkheden er zijn en welke verzekeringen verstandig zijn om af te sluiten.

Welke verzekeringen voor ZZP’ers zijn er?

Als u ZZP’er bent of overweegt te worden dan kunt u de volgende verzekeringen afsluiten;

  • arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
  • aansprakelijkheidsverzekering voor beroepen
  • bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een AOV verzekering is eigenlijk een vangnet voor als u arbeidsongeschikt raakt. Kunt u doordat u arbeidsongeschikt raakt uw werk niet meer uitvoeren, dan heeft u als ZZP’er geen recht op een uitkering. Dat is een flinke deuk in uw inkomen, waardoor u mogelijk uw woning niet meer kunt betalen, de studie van kinderen niet, niet meer op vakantie kunt etc. Om dit op te vangen kiezen ondernemers voor een AOV verzekering. De AOV verzekering vergelijken is erg verstandig, omdat een AOV verzekering soms best prijzig is en er forse verschillen zitten tussen de premies van verzekeraars.

Aansprakelijkheidsverzekering voor beroepen

Heeft u een adviserend beroep en heeft u uw klant verkeerd geadviseerd? Dan kan de klant enorme financiële schade oplopen. Ook door het leveren van een fout product of een gebrekkig advies is dat mogelijk. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor beroepen kunt u zich laten verzekeren tegen dergelijke schades. Dit geeft u als ondernemer een prettig gevoel.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Het is mogelijk dat er door uw toedoen schade ontstaat. Veroorzaakt u een schade tijdens het uitvoeren van uw werk, dan bent u hiervoor verzekerd met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Denk bijvoorbeeld aan een valpartij omdat uw trap nog ergens stond.

Welke verzekeringen voor ZZP’ers zijn verplicht?

Momenteel is het nog niet verplicht om een verzekering af te sluiten als ZZP’er. Dit is geheel vrijwillig, maar soms wel erg verstandig. Het is de verwachting dat de AOV verzekering verplicht wordt per 2024 voor iedere ZZP’er.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *