Zelfstandingen en AOW hoe zit het nu?

Zelfstandigen hebben binnenkort een eigen AOV verzekering nodig, maar pensioen is nog steeds vrijblijvend. Daar kun je voor kiezen, of niet. Maar hoe zit het nu met de oude dag voor zelfstandigen. Wij zochten een aantal belangrijke zaken voor je uit.

Het pensioen van de zelfstandigen

Om te beginnen een korte uitleg over het Nederlandse pensioen stelsel. Dat bestaat namelijk uit drie belangrijke peilers.

  1. De AOW. Een uitkering die uitbetaalt vanaf het moment dat je de AOW gerechtigde leeftijd hebt bereikt
  2. Aanvullend pensioen. Voor mensen in loondienst wordt dit automatische en verplicht geregeld via het loon. ZZpers moeten het zelfs regelen, vaak via een pensioenverzekering.
  3. Het eigen vermogen. In feite alle bezittingen die nadat het werken stopt verzilverd kunnen worden. Denk aan aandelen, spaargeld, eigen huis of eigen zaak die verkocht wordt.

Zelfstandigen en AOW

Nu we weten hoe het in Nederland werkt, zoomen we graag even in. Bijvoorbeeld op de AOW, ofwel de Algemene Ouderdoms Wet. Deze wet geldt voor iedereen die woonachtig is in Nederland en keert bij de meeste Nederlanders uit zo tussen het 67e en 69e levensjaar. De exacte datum is namelijk afhankelijk van de levensverwachting. Indien deze stijgt, dan stijg ook de startdatum voor de AOW.

Hier kun je jouw AOW leeftijd berekenen?

AOW opbouw hoe werkt dat?

Hoeveel AOW je krijgt hangt dan weer af van het aantal jaren dat je in Nederland hebt gewoond. Een simpele som is dat je voor elk jaar na je 15e levensjaar ongeveer 1,92% AOW opspaart die vervolgens uitkeert zodra je de AOW gerechtigde leeftijd bereikt. Tussen je 15e en 67e levensjaar zitten namelijk 52 jaren en 52 * 1,92% = 100%. Woon je dus 2 jaar in het buitenland. Dan krijg je dus geen 100% maar 50 * 1,92% = 96% van je AOW uitkering maandelijks uitbetaald vanaf het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd.

ZZP pensioen

Als zelfstandigen moet je zelf je pensioen regelen. Dat kan via diverse pensioenfondsen en verzekeraars.  Zoals eerder aangegeven is dit niet verplicht, maar een eigen keuze. Het is echter wel aan te raden goed in kaart te brengen hoe je financiĆ«le situatie eruit ziet in de komende jaren. Zo voorkom je verrassingen en tekorten. Wil je hier meer over weten. Kijk dan hier.